Tips voor het schrijven van goede SEO teksten

Tips voor het schrijven van goede SEO teksten

Teksten schrijven voor websites is heel wat anders dan teksten schrijven voor print. Met het schrijven van teksten voor op internet moet je namelijk rekening houden met zoekmachines. Deze teksten worden ook wel SEO teksten genoemd. In dit artikel zullen wij enkele tips geven hoe ook jij goede SEO teksten kunt schrijven.

SEO teksten schrijven

Zoekmachines worden steeds slimmer en worden constant verbeterd om de inhoud van pagina’s goed te kunnen ‘lezen’. Zoekmachines draaien op een bepaald algoritme dat rekening houdt met diverse factoren bij het bepalen van de positie van jouw pagina in de zoekresultaten bij een bepaald zoekwoord. Wanneer je een goede SEO tekst wilt schrijven moet je rekening houden met zowel het algoritme van de zoekmachine als de gebruikte zoekwoorden.

Zoekwoorden van jouw publiek bepalen

Het is belangrijk om eerst vast te stellen wat jou publiek wil weten. Op welke termen zoeken zij vaak en heb jij deze termen in de website verwerkt? Om hier achter te komen is het slim om een zoekwoordenonderzoek te doen. Via het programma van Google AdWords kun je met de zogenaamde Keyword Planner zoekwoorden vinden die vaak worden gebruikt. Zodra je voor jezelf duidelijk hebt wat jou bezoekers willen, kun je een onderwerp kiezen. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de zoekwoorden die gebruikt. Wordt er bijvoorbeeld vaker gezocht naar ‘wc’ of ‘toilet’?

De vraag beantwoorden

Mensen die een zoekopdracht doen bij een zoekmachine, zijn op zoek naar een antwoord op hun vraag. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw website een goed antwoord geeft op deze vragen? Je kunt dit doen door jezelf vragen te stellen zoals wie, wat, waar, waarom en waartoe. Wanneer je de antwoorden van deze vragen verwerkt in de tekst heb je de grootste kans om een beter antwoord te hebben dan een concurrent. Zorg ervoor dat de tekst wel een logische samenhang heeft en leesbaar blijft.

Online lezen is heel anders dan offline lezen. Mensen op het internet nemen veel korter de tijd om een tekst te lezen. Je wilt natuurlijk niet dat bezoekers jouw website verlaten zonder ook maar een woord te hebben gelezen. Zorg er daarom voor dat het belangrijkste deel van jouw SEO content in het begin van de pagina is verwerkt.

SEO teksten, de dont’s

Onthoud dat je een tekst nooit schrijft voor Google. Teksten schrijf je altijd voor de ‘echte’ bezoekers van jouw pagina. SEO is slechts een voorwaarde waaraan een tekst moet voldoen. Ga niet geforceerd zoekwoorden gebruiken, dit hebben zoekmachines vaak ook door. Daarnaast is het overmatig gebruiken van dezelfde zoekwoorden erg vervelend voor de bezoeker.